Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Paweł Sz Tomasz Bąk (1141 niezalogowanych)
640 Postów
albert ze spychowa
(marianekk)
Wyjadacz
Gregory napisał:
Tlumacz wszystko co masz ...zawsze się przyda(wystarczy na angielski),znajomość komunikatywana norweskiego również,chociaż na początek angielski wystarczy.
W kazdym urzędzie i sklepie po ang,się porozumiesz,lecz norweski w stylu proszę i dziękuję zrobi wrażenie.Życzę powodzenia szczególnie w rejonie Oslo i Dramen...Lepiej szukajcie tutaj Stavanger,Haugesund,Bergen.
Pamiętajcie ,jakieś lokum jest najważniejsze na początek,możecie tutaj przebywać do 6 miesięcy legalnie szukając pracy.Wystarczy kontrakt nawet na tydzień i już masz numer tymczasowy,mimo że nazwa jest glupia już jesteś zarejestrowana.Każdy kontrakt dluższy i występujesz o pozwolenie na pobyt staly (10lat)Różne glupoty piszą wal to!
Najważniejsze chęci do pracyJak już masz robotę,to do skate jak najszybciej zasuwaj,po skattelistę bo Ci za pierwszy miesiąc policzą 50 %podatku chyba ,że zarobisz mniej niż 20000nokbrutto(dokladnej sumy nie znam)Ja tutaj jestem ponad 6 lat a moja raz na rok przyjeżdża i sobie dorabia i caly czas na tymczasowy numer ze skatte

ty sie rozpędz sam, a sciana cie znajdzie!
Kurwa az strach pomyslec jak ty sie uchowałes tyle lat....
No, ale rychu ze stefanem mówili.......

hehe twoja dorabia (?) fajnie to ująłes
Co ma piernik do wiatraka?
znam ludzi, którzy jada kilkanascie lat na numerze tymczasowym,a pracują tu "na stałe"!
To kompletnie nic nie zmienia, tylko kredyt hipoteczny dostac na D-numer graniczy z cudem....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
Nie mam ochoty dyskutować ze stalymi bywalcami na tym forum,jak wiecie lepiej to ludziom dawajcie dobre rady a nie stawiajcie plotów.Sorki za ly taką ma klaw.Ja nikomu nie zabraniam i nie odradzam przyjazdu do Norge.Wiem parę spraw i na ten temat piszę np.kolega jest tutaj od kwietnia 2012 kontrakt na 1 miesiąc i następny na stale.Pozwolenie bezterminowe z politi max 10lat tak ma napisane w pozwoleniu na pobyt i pracę.Czyli bezterminowe znaczy 10... ,pobyt staly to taki jaki ja mam po pobycie ponad 5-u lat oraz po szkole norweskiego i innych duperelach .Moja żonka raz do roku tutaj do mnie dojeżdża i pracuje,idę do skate i mówię że przyjechala na 2-3 tyg.i będzie legalnie pracować dostaję na nią skate 36% i sobie dorabia na numer tymczasowy.Nie mamy zamiaru tutaj się osiedlać z dzieciakami jak niektórzy.Nasz kraj to Polska.Wystarczy ,że ja tutaj zasuwam i wszystko jest oki . Każdemu kto ma ochotę do przyjazdu tutaj napewno nie będę kadzil jak co po niektórzy tak zwani stali bywalcy na forum.Dobrze wiecie ,że już nie jest to samo co 5-6 lat temu ,lecz w dalszym ciągu można iść do byle urzędu i z uśmiechem wszystko zalatwić.Chyba ,że w rejonie Oslo i Dramen mają już nas(was) dosyć?
ps Rozruszalem starych bywalców,teraz ruszą z dobrymi radami
do marianekreaktywacja
A hipoteczny to juz w pl 2 splacilem i 3 splacam (nie ważne za co,ale nie za baraki)a tutaj mam zamiar TYLKO PRACOWAĆ i uchować się jak najdlużej
Nie zapominam skąd oraz kim jestem.
Niektórzy zapominają ....a norki wam przypomną na 100% prędzej czy pózniej.
Lykke til
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Pozwolenie bezterminowe z politi max 10lat tak ma napisane w pozwoleniu na pobyt i pracę.Czyli bezterminowe znaczy 10..

dostal opholdstilatelsse
moze registerbevis
mówię że przyjechala na 2-3 tyg.i będzie legalnie pracować dostaję na nią skate 36%
a dlaczego nie 25% albo 15%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
Do patim
O tego,nie wiem nigdy nie pytalem ,ponieważ i tak jak popracuje tutaj 2,3-4 tyg. to żonkę rozliczam a zwrot podatku podalem do skatte nr.mojego konta w dnb nor. i zwracają.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok